Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Puerto_de_Tánger_Med Lué_en_Baugeois Markus_Lüpertz Presidencia_de_Estados_Unidos Región_Centro-Oeste_de_Brasil Lycopsis_arvensis MTV_Networks_Latinoamérica Golpe_de_botelho_moniz Merxm. Ramon_Barea_Unzueta Metro_Bolueta Prešov Luis_Alfonso_de_Borbon_y_Martínez-Bordiu Maranhao_(Avis) Luis_Villoro_Toranzo Los_4_Fantásticos_(serie_animada) Marchantiophyta Manuel_Calvo_Hernando McClellan_Air_Force_Base Metal_Babbit Llama_Tricolor Maha-Puruṣa Prosopocoilus_squamilateris Masa_relativística Maruyama_Okyo Pseudanaphaeis Magnol Power_To_The_People Mario_Caserini Proyecto_Especial_Arqueológico_Caral-Supe Loa_(vudu) Magnolia_tripetala Realone Mayápur Raymond_Herrera Premio_de_Poesía_Emilio_Prados Greatest_Hits_II Melanophyllum_echinatum Presidente_de_la_Republica_de_Estonia Miguel_Garicoïts Puente_Viejo_(Abarán) Manolo_Prieto Premio_Omar_Dengo Rebutia_polypetala Goodyera_pubescens_var_repens Quijote_Informacion_Televisión Marta_de_Armanac Maria_Núnez_Temiño_y_Vázquez_de_Coronado Media_Verónica Raymundo_Pérez_y_Soto Rebirth_World_Tour_-_Live_in_Sao_Paulo Michael_Stifel Mesa_de_los_Ricos Longtan_Park Marionetistas

html map