Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Agustin_Louis_Canchy Cloisonné Colegio_Centro_América_(Nicaragua) Cisterna_árabe_de_Castellnovo Condado_de_Jackson_(Kentucky) Cinchote Vila_Boa_do_Mondego Albert_Pouctal Club_Deportiu_Blanes Al_Nasheed_Al-Watani Vincent_(Alabama) Acrocomia_belizensis Charles-Alexis-Adrien_Duherissier_de_Gerville Condado_de_Miami-Dade Condado_de_Carroll_(Virginia) Adriaen_Collaert Via_Emilia Zafra_-_Río_Bodion Víctor_Gonzalez_Torres XGI_Technology_Inc. Aerva_brachiata Club_Deportivo_Universidad_de_Concepcion_(baloncesto) Acestes A_D_Anno_Domini Adel_(Georgia) Vuelta_a_Andalucía_1967 Agua_de_limón Vampirella_(periodista) Conus_duplicatus A_rush_of_blood_to_the_head_tour Chânes Agustin_Arguelles Víctor_de_los_Ríos Agencia_de_Telégrafo_de_la_Unión_Soviética Yo_(Gesto_de_disgusto)-bot Villardevós_(Orense) X_Amarcrinum Abies_tlapalcatuda Cio Vicente_Tosta_Carrasco Valley_(Alemania) Colonización_de_las_américas Agatirsos Chemillé_sur-Indrois Clorpromazina Actar Voleibol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1984 Coluvión Cláudia_Cadima Zarzalejo Virreyes_de_Nápoles Zeria_sulfuripilosa Vivir_cada_día Al-Afdal_Shahanshah Cirsium_pisidium

html map