Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hidroxido_sódico Hvalfjörður Hrólfr_Kraki_Helgasson Monografia_Historica_de_Montero Monástico Muhammad_Zaidan Mobitex Minicolumna Awasezu Anibal_Acevedo Arte_rupestre_del_arco_mediterráneo_de_la_Peninsula_Ibérica_en_la_Comunidad_Valenciana Hospital_Central_(serie_de_TV) Hemoglobina_Glicada Harlan_(Indiana) Hombre_Mas_Fuerte_Del_Mundo Hay_que_educar_a_Nini Hormiguero_gargantirrufo I_República Autódromo_de_León Miomantis_coxalis Arteria_anónima Arte_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Asociacion_Psiquiátrica_americana IL-9 Atenas,_Grecia Municipalidad_de_Alūksnes Grus Hito_Cerro_Zapaleri Harnero Austin_K2 Historia_de_Centroamérica Hygrophila_latifolia Halcón_montés_chico Apple_Stores Historia_cronológica_de_la_Ciudad_de_México Guerrillera Apio_bravío Hanafi Modelo_de_Zimm_Bragg Héroes_Antologia_1986_1988 Arana_del_rincón Antonio_Guzmán_Nuñez Artesia_Freeway Atmos Art_of_Cookery Montigny_sur_Armancon Moisés_Peñalver Monumento_a_Nuestra_Senora_de_Belén Hotel_NH_City_&_Tower Arísaro Automóviles_Utilitarios_S.A. Moroka_Swallows_F.C. Hoz_de_Arriba Anises Hueyotlipan_(pueblo)

html map