Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ligi_Atherei Limnomys_sibuanus Jota_Jota_Lopez Leptophobia_aripa Juliana_Fariña_González Lev_Rúsov Ivan_Dodig Ju-on_The_Grudge_(Videojuego) La_Albergueria Las_vísperas_sicilianas Juegos_Olimpicos_de_invierno_de_1976 Julio_René_de_la_Jara_Zúñiga Interruptor_de_control_de_potencia Kežmarok Le_Cerneux-Péquignot Jaime_Hales Kurixalus Ivema_gila Legio_III_Gallica Jose_G_Moreno_de_Alba John_el_Rojo Kofi_Baako Ivréa Jose_Miguel_de_Carvajal_y_Manrique José_Riquelme_y_López_Bago Kichinev Jesús_Fernandez_Santos La_insurrección_de_la_burguesía It_Doesn't_Matter_Two La_Majada_(San_Luis) Isla_Cristina Inti-Illimani_interpreta_a_Víctor_Jara Kuk_sool_won Juegos_Olimpicos_de_invierno_de_2006 Lezana_de_mena Iván_Gabrich José_Bernardo_Cáceres_Gutiérrez Institución_Atletica_Rio_Negro KTUU-TV Instituto_de_Cardiología Lasiodiscus_mildbraedii Little_Eagle Junta_de_Comunidades_de_Castilla-La_Mancha Leandro_el_Bel Ketuvim Jose_Maria_Gironella_Pous Lionheart_(album) Jazelle Juan_Bruil Las_visperas_(Rajmaninov) Julián_Irizar La_adoracion_de_los_pastores José_María_Salaverría Kongōbu-ji Inuyama_(Aichi)

html map