Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Paz_de_Iaşi Nicolás_Nikoláyevich_Románov_el_Joven Nicole_De_Boer Nemorhaedus_sumatraensis Pieve_Tesino Nicole_Stott Nicolas_Chedeville Okrug_Autonomo_de_los_Buriatos_de_Aguinskoye Paraje_natural_Sierra_de_Callosa Patrullero_clase_Guardamar Pesadilla_en_Elm_Street Pelo_(desambiguación) Pichtogalo_Chanion Omar_Enrique_Barboza_Gutiérrez Oldenburgiae Numero_en_base_2 Orquesta_filarmónica_de_Viena Podotheca Notre_Dame_d'Allencon Platyadenia_descendens Palacete_Albeniz Parada_Angel_Fernandez Occidental_College Nódulo_polimetálico No_linear Mx0 Oron_(Nigeria) Polo_secesionista_vasco Patacón_Pisao Nympheum Oreochromis_lepidurus One_of_Us_(canción_de_Joan_Osborne) Oveja_doméstica Paraplejia Pablo_de_egina Obispado_de_Guadix Peperomia_japonica Passiflora_transversa Parroquia_Santa_Rita_(Aragua) Odra_(rio) Oliete Orford Méjannes_les-Alès New_Glarus_(Wisconsin) Pentan_1-ol Opichén_(Mérida) Orthopogon_dichotomus New_Young_Pony_Club Odlum_Brown_Vancouver_Open Pastunjua_Jáiber Músorgski_(familia) Phymaspermum Norma_Shearer Onēsama Naranja_(fruto)

html map