Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antonio_van_de_Pere Multicasco Armando_Vargas Moncho_(cantante) Herminia_Más Hardcore_Match Hayneville Aust_agder Monolepta_foveopyga Arisarum_vulgare_subsp_vulgare Antonio_Poteiro Atlético_Maronese_de_Neuquén Hiranya_Kashiapu Asedio_de_haarlem Hedren Historia_del_municipio_de_Molinicos Ardenno Harlem_latino Applications_Technology_Satellite_6 Archibebe_claro Grupo_Jané Ananda_Bredice Guils Auðr_(reina_consorte) Monarquía_de_los_Países_Bajos ISO_IEC_15504 ICZN Mordella_distincta Monomarca_1300_del_Salado Artur_Jorge_Braga_Melo_Teixeira Monomma_faccai Andrés_Jaque Arteson Antonio_Piergüidi Huracán_Paulina Mirmídones Arte_y_arquitectura_nazaries Ano_244_adC Arlequin Apofansis HD_16417_b Hass Horacio_Vazquez Hugo_Rafael_Chávez_Frías Axón Anemopsis Archipielago_Los_Roques Idioma_ucranio Araguarí_(1858) Hawkinge Movimiento_estudiantil_de_1968_en_México Arcadio_Lopez Aphorista_morosa Guerra_Tutt-Everett III_par_craneal

html map