Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bizen_fuster Bluie_West_Eight Cessna_140 Carex_atrata_var._laxa Bolbaffer_abditus Black_Out_the_Sun Casino_(entretenimiento) Barril_de_oro Blogofenia Bech_(historietista) Bandera_de_Tierra_del_Fuego_(Argentina) Bad_News_Bears Baby_Washington Bird_Soldier_-Dark_Cloud- CCH Carl-Axel_Jansson Carretera_43 Baron_de_la_Motte_Fouqué Cabalgata_(pelicula) Boucieu_le_Roi Beat_anton_ruttimann Brigada_Político-Social Central_termica_de_Langreo Bahía_narragansett Breñoso Cambronne_les_Ribecourt Buxo_ordinario Carlo_Radicati_di_Primeglio Campeonato_Europeo_de_Biatlon_de_2002 Bernard_Nathanson Castro_de_Elvina Cerasus_cerasoides_var._rubea Campanario_(Estacion) Cassia_plumieri Canton_de_La_Bastide_de-Serou Challenger_de_Meknes Batalla_de_Cochico CL-619 Barbel_Wockel C.J._Chenier Cardenal-Obispo Bayannuur_Bayan_Olgiy Cadalso Carlos_Pellegrini CEB Ballad_of_John_and_Yoko CMNUCC Bio_Bio_(estacion) Batalla_del_rio_Medway Baker_City_(Oregon) Capitulos_de_Jericho Boronia_triphylla_var._latifolia Buzamiento Campeonato_de_Wimbledon_1877 Brockway

html map