Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jiva_(alma) La_Mothe-Saint-Héray Lavatera_acerifolia Jose_Nicolás_Vizcarra José_Maria_Allely_Nuñez Lindenb Lengua_kannada Jesús_Dulce Isabel_Fiódorovna Lengua_transfrontera La_culpa_es_de_Lisa Land_(Alemania) Lenguas_galo_italianas Keckia Jardín_Botánico_del_Instituto_Forestal_de_Leópolis Jero_Minarro Kannemeyeriidae Integracion_por_sustitucion_trigonométrica Jacques_Maritain Khary_Payton Joaquin_Larrivey La_Vizana J_Braun La_Tranche_sur_Mer Jurić Krak_des_Chevaliers Josep_Mascaró_i_Capella Jardín_Botanico_del_Plan_de_la_Laguna Liga_de_Universidades_de_Investigación_Europeas Jason_Behr June_Sillman Jardines_de_puerta_oscura Lenguas_ye-tupí-caribe Jose_Langlais Juncus_latifolius_var._paniculatus Joan_Sola_i_Cortassa John_Alexander_Smith Josefa_Ugarte_Barrientos_y_Casaux Juan_de_San_Martín_y_Gomez Jose_Luis_Díez_y_Perez_de_Muñoz Jean-Gaspard_Deburau Jardín_Botánico_Mizzou Isotes_darlingtoni Ippolito_Salviani La_procesion Johannes_Molitoris_Regiomontanus Job_Bicknell_Ellis John_Ellis_"Jeb"_Bush Jolo_Sulu José_Manuel_Calderon Legiones_romanas KP_Persei Islas_Shetland_del_Sur Linea_C_8_(Cercanias_Madrid) Jess_Margera

html map