Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Androtium Apeadero_de_Ferradosa Anca Aratikú Arcades Avesnes_sur-Helpe Monte_Olimpo_(Marte) Hodenc-l'Eveque Guerra_de_Independencia_Espanola Ascó_(Tarragona) Henry_Howard_(artista) Autovia_Huesca_Lerida Haven_(serie_de_televisión) Aureliano_Fernández_Guerra_y_Orbe Anisocoma Mother_Earth_(Avalanch) Heidrún Analisis_de_la_respuesta_temporal_de_un_sistema Arrondissement_de_Thionville_Ouest Hohengœft Atahona_(Tucuman) Montjean_sur-Loire Andres_Pedreño_Muñoz Historia_de_Mayta Antoine_Barnave Hijos_de_los_hombres Heinkel_P.1078 Hostel_(franquicia) Hugonotes_en_Sudáfrica Asociación_Deportiva_9_de_octubre Holbach Augustin_Félix_Fortin Hipodromo_de_Palermo Asobal Humberto_Antonio_Fabris Ayman_al-Zawahirí Anos_890 Historia_de_Mali H.M.L.Forbes Antonio_Llardén Monte_Ori Historia_de_los_ministerios_de_Trabajo_de_España Hospital_Nuestra_Senora_de_Sonsoles Guru_Maharaj Guadalupe_(Murcia) Aun_Más_Curiosa_la_cara_de_tu_padre Guaza_de_Campos_(Palencia) Henderson_(Buenos_Aires) Helsinki_40 Arturo_S._Mom Andén_central Monachoda_franciscana Area_censal_de_Prince_of_Wales_Outer_Ketchikan Mo'_Money Hasta_después_de_muerta

html map