Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juana_Quesada Larry_Fogle José_Diaz_Fernández KSCT_LP Joshua_Fatu Jean_Gattefosse International_Publishers_Association Lajiri_Mahāśaia León_Cortes_Castro Kavkazski_(Krasnodar) Lenguaje_arabe La_rehabilitación_esa Institución_docente Juza Juan_Ignacio_Tena_Ybarra La_Verdad_en_Numeros:_La_Historia_de_Wikipedia Lista_de_operadores_de_Boeing_767 Jesus_Arellano José_Abelardo_Quiñones_Gonzáles Klimkovice Linea_Barcelona_Manresa_Cervera_Lérida-Zaragoza Isla_Pinzon Juan_Raúl_Ferreira_Sienra Julio_Ceballos José_Luis_Galar Jamaica_(Queens) Jasidies Jashuri La_Muerte_(desambiguación) Israel_de_Aksum Kevin_Zegers James_Blount Lepturus_cylindricus_var_cylindricus Lijar La_Fugitiva Jiangchanosaurio Jaguarzo_vaquero La_Sierra_de_Alcaraz Litchfield_(Nueva_York) Investigacion Joaquin_Fernandez_de_Lizardi Leicester_City_F_C. Lakes_of_Biggar Joaquin_Navasquillo_Hervás Joseph_Fouche,_duque_de_Otranto Jefferson,_Texas Limahl Jose_Santiago_Valdes_Alvarez Juan_Alfonso_Perez_de_Guzmán_y_Osorio Jose_Antonio_Delgado Liga_de_Futbol_de_San_Pedro_y_Miguelon José_Gorostiza_Alcalá José_Cubero_Valero José_Manuel_Lorenzo Leonid_Andréyev

html map