Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Daniel_Bárbaro Cryptocephalus_macilentus David_Alegre Danny_Rivera_Mendez Amadeo_Martinez_Inglés Cuenca_Hidrográfica_del_Sur Daugava_Daugavpils Córdoba_1594 Diplusodon Ambernac Distrito_de_Chancay_(Huaral) Alejandro_Solis Damián_Alcázar Cotas_de_malla Denise_Gutierrez Cotorrita_ninfa D._Etienne_Danthoine Dialecto_shanghainés Cukor Duodécimo_Doctor Dale_Stewart Conyza_cinerea Duna_Federico_Kirbus Economia_de_Belice Edgar_G._Ulmer Czarda Cumulo_abierto_M67 Cylichnidia_ovuliformis Desierto_y_monte_xerofilo_de_Arabia_y_el_Sinaí Doris_Maria_Benegas Coppa_San_Geo Amaltea_(satelite) Copa_del_Principe_heredero_de_Bahrein Discourellidae Desierto_de_lut Croton_tinctorius Alwernia Amlach_(edain) Distrito_de_gagra Domingo_sangriento_(1920) Coñaripe Degradación_de_Bergmann Don't_Believe_in_Love Distrito_de_Liestal Dolichothele_decipiens Célula_beta Alhova Credito Alstroemeria_ligra Célula_espumosa Copa_de_básquetbol_de_Rusia Demócratas_Autonomistas Desert_Edge Alíns Deel_(vestimenta)

html map