Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mesorregião_Central_Mineira Quebradillas_(Quebradillas) Metaplasmo Racrange Louann_(Arkansas) Provincia_de_tambopata Publio_Cornelio_Escipión_Nasica Raya_látigo_común Macropanax Pozos_de_petróleo RIVA_128ZX Principio_de_Copérnico Melia_baccifera Gran_Premio_de_Alemania_de_1984 Mercado_Central_(Almeria) Pyrus_aucuparia_var._typica Mauricio_Pochettino Reaccionaria Lucio_Tarquino_Flaco Louis-Denis_Caillouette Microcoelum Margarita_Torres Luis_Aramburu Primos_3-ádicos Grazalema_(desambiguacion) Live_At_The_Longhorn Max_Gonzales Margarita_de_Francia,_duquesa_de_Berry Raquel_Álvarez Mercantil_Seguros Puerto_de_garrucha Quincy_(Washington) Provincia_de_Huaytara Prosser_(Washington) Los_chiripitifláuticos Rafael_Pallais Membrillo_de_flor Ramón_Adrián_Araujo MAREZ Lovaina_la-Nueva Microrregión_de_Itaguaí María_Andrea_Casamayor_y_de_la_Coma Quinto_Cecilio_Metelo_Nepote_(cónsul_98_a_C_) Maximilianus_Transilvanus Mauricio_Marín Proyecto_de_Constitucion_Federal_del_Estado_Asturiano Prestost Regimiento_de_Infanteria_Mecanizada_"Asturias"_n.º_31 Loro_Piceno Quenelle_(gesto) Matilde_Garcia_del_Real Gregory_Panizo Maite_Proença Godzillasaurus Pseudogomphrena

html map