Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pont_Melvez Octotropis_travancorica Parque_Nacional_Ankarafantsika Palacio_de_la_Magdalena New_Hyde_Park Pactos_Lateranenses Pachamama NT Nicolas_Ulloa_Soto Plaza_de_España Nothing_in_my_way Pericrocotus Nizam_i_Cedid Pinus_lemoniana Patachunta_y_Patachún Nycteris_intermedia Ninigi_no_Mikoto Postulado_de_Bertrand Parque_Nacional_Cabo_Árido Pausanias_(historiador) Nikon_d40 Owstonia_simoterus Oscar_Athié Pepita_Caubet Peishansaurus Peninsula_de_Bretana PC_compatible Pau_d'Arco Oclusiva_palatal_sonora Pico_(anatomía) Nadal_Batle Número_racional Neoantistea Patriarcado_de_Alejandría Petrus_Ramus Oberón Newcast_West Números_E Open_English_Master_Spain_S.A. Oliver_Hartmann Nikolai_Stepanovich_Chernykh Parque_Natural_Fuentes_Carrionas_y_Fuente_Cobremontaña_Palentina Narros_del_Castillo_(Avila) Ordenes_militares_de_Espana Oxyzygonectes_dovii Perifiton Pastunes Paseo_Maritimo_(Palma_de_Mallorca) Pereskia_godseffiana Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Tlaxcala_México) Olleros_de_pisuerga Polexima_africana Pedro_F._Marcattini Peroba_rosa Peckoltia_sabaji

html map