Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Radio_y_television_de_Portugal Mariusz_Witecki Razón_y_Fe Raul_Flores_Torres Predestinacionismo R_27EM Ramon_Pineiro_(piloto) Real_(álbum_de_L'Arc_en_Ciel) Metodología_de_los_programas_de_investigacion_científica Provincia_Ñuflo_de_Chavez Maria_Luisa_Calle_William Puente_de_San_Isidro Pucallpa_Peru Los_deseos_concebidos Griega_bizantina Puente_de_elevacion_vertical Loxonchus Gobierno_del_Estado_de_Campeche Luis_García_de_Valdeavellano_y_Arcimis María_de_Sajonia-Coburgo-Gotha Godofredo_de_Bouillon Maria_Macarita_Elizondo_Gasperin Red_Natura_2000_en_Castilla_y_León Gogo_brevibarbis Presa_de_San_Roman Gonzalo_Piña_Ludueña Masters_de_Montecarlo_2009 Rampo_Edogawa Maria_Josefa_Alonso_Pimentel_de_la_Soledad Locomocion Primer_amor_(telenovela_de_2000) Manuel_Gregorio_Camelo_Martínez Maître_d'hotel Grafemica Microrregião_de_Itaberaba Lécito_de_Hipnos_y_Tánatos Rally_de_Suecia_de_1995 Radio_95_Tres_FM Medalla_al_Mérito_de_la_Guardia_Civil Qt_Extended_Improved Graham_T_Allison Ramal_C14_del_Ferrocarril_Belgrano Gramatica_del_afrikáans Pyrgilauda Maria_Isabel_de_Espana Lorenzo_II_Suarez_de_Figueroa Gossypiospermum Melodifestivalen_2014 Loreto_(Baja_California_Sur) Lycodon_zawi Región_natural_Formación_Lara_Falcón Los_Coquillos Michael_Puchberg Preston_North_End_FC Los_Románticos_de_Zacatecas

html map