Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Arquidiócesis_de_Trujillo Angela_Cremonte Area_Insular_de_Estados_Unidos Hoplostethus_occidentalis Monségur_(Landas) Asuntos_de_Justicia_e_Interior_de_la_UE Mordellistena_luteorubra Minazuki Antropología_Social Gruta_de_Sarawak HD_36869 Ashvins Apogon_selas Gunnar_B._Stickler Axxis_II Mousse_(Moose)_(Ranma_½) Hermano_Sangre Guerra_submarina Autopista_A-5/1 Ard. Asmac Mul_Matra Miquel_Obiols HMS_Indefatigable_(1909) Auditivo Ano_1133 Grupo_de_Ejercitos_Curlandia Atca Atractaspis Arsenal_L.F.C. Artemisia_aragonensis IPhoneografía HP_IB Hipólito_(Obispo) Articulación_(anatomía) Grigorii_Nikolajevic_Potanin Mortadelo_y_Filemón_-_El_oscar_del_moro Ariadna_de_Frigia Mineral_Springs_(Carolina_del_Norte) Antenne Armoracia_rustica Monster-in-Law Hemiscleria Henin_sur_Cojeul Motor_U Movimiento_del_22_de_marzo Heather_Harper Helga_Dernesch Guadalmansa Monte_Muffler_Jack Auberives_sur_Vareze Asphodelus_albus_subsp._ramosus Montana_(sitio_arqueologico) Arcos_de_la_Sierra Avaris

html map