Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jeanne_Barret Isola_del_Liri Jose_Mora Kaveri_(rio) Lenguas_afar-saho Linares_de_bricia Kerens_(Texas) Jean_Becker Lenta Jaime_Suárez_Bastidas Lairen Juegos_olímpicos_de_invierno Lago_Buhi Kujo_Sukezane Lapidario Jill_&_Lauren Jugeals_Nazareth Lagidium_viscacia José_de_Sierra_Cárdenas Lampra Leonid_Tibilov Linda_Wagenmakers Jock_sturges Linea_N6_(Cordoba) Leonardo_Sánchez Larva_Dauer Irañeta Jorge_Cantú_de_la_Garza José_Blanco_(desambiguación) Leo_P_Kadanoff Kordići_Žumberački Kentland_(Indiana) Limodorum_tuberculosum Ligusticum_striatum J_E_T. Las_Vegas_(Granadilla_de_Abona) Let_Your_Heart_Do_all_the_Talking La_Pérouse Lista_de_paises_por_número_de_teléfonos_móviles Labeo_gonius Le_Perray-en-Yvelines Lagmann_Godredsson Jesus_Maria_Rodriguez_Román Khufu José_Cirilo_Flota_Valdéz Little_Rock,_Arkansas Lata Lenguaje_de_respeto_japonés Laffaux Jerônima_Mesquita Kulluna_li_l_watan_li_l_ulà_li_l-`alam Kresťanska_a_demokraticka_unie_-_Československa_strana_lidova Jardin_Botánico_La_Carolina Leptaulax_circulus Kerriodoxa_elegans

html map