Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ononis_natrix_var_arenaria Olympus_E-300 Necropolis_de_los_nobles_(Amarna) PM_820 Pallacanestro_Reggiana Paul_George Nehrl Past_and_Present_(desambiguación) Museo_marítimo_de_Vancouver Plaga_de_Justiniano Néstor_Evencio_Yee_Amador Ole_Olsen Negro_sobre_blanco Pittosporum_nervosum P_M_Br Mynoglenes Olguita_lamas Observatorio_de_Bilk Nómadas_(radio) Mynogleninae Personajes_de_7th_Heaven Oppiano_de_Anazarbo Plaza_de_los_Naranjos Pivne Oak_Hill_(Tennessee) Música_caribeña Orquesta_Ciudad_de_Malaga No_Quarter_(álbum) Nasi_Hainam Petrus_Forskål Partido_aragones_regionalista Oxígeno_sólido Neobisium_sylvaticum Pereruela_(Zamora) Pluk. Passiflora_laurifolia_var._tinifolia Ostensión Módem Off_Course_(banda) Oversteps Pocahontas_II:_Journey_to_a_New_World Parque_Nacional_Hardangervidda Peter_Bryant Mühlenbach PPS-42 Nueve_de_Julio_Kilómetro_20 Napoli_Teatro_Festival_Italia Phenacogaster_carteri Papías_de_Hierápolis Operación_Carlota Pierre_Dancart Old_school_hip_hop Pentium_Dual_Core Pepín_Martín_Vázquez No_soy_un_angel_(album)

html map