Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Línea_de_alta_velocidad_Burdeos-Frontera_española Mando_de_Apoyo_Logistico_del_Ejercito Matías_Abucú Redundancia_(desambiguación) Mandi_(futbolista) Mayotés Los_Ébanos_(condado_de_Hidalgo,_Texas) Mercado_Alternativo_Bursatil Quercus_wutaishanica Mendionde Marco_Cecchinato Proméxico REALbasic Rebatina_para_Africa Real_Sociedad_Economica_de_Amigos_del_Pais Lophophora_echinata Meleagris Mackediches_Records Lycopus_formosanus Luvinate Michele_Cocchiola Pyrrhalta_huangshana Mieczysław_Detyniecki Recursos_literarios Lonpos Gomperz_Theodor Pripyat_(ciudad) Gram-negativo Registro_de_buques_(España) Golpe_militar_en_Chile Mas_Amaneceres Metadrenalina Manu_Ginóbili Real_Audiencia_de_Panama Ralph_Linton Ramona_(Lamiaceae) Puiseux_le_Hauberger Maria_de_las_Mercedes_de_Borbon_Dos_Sicilias_y_Orleáns Puros_de_México Granja_factoria Rayo_(1887) Maap Puck_(Kipling) Láncara Merico Lubbe Manuel_Cabanas Marvin_Angulo Primeros_Ministros_de_Liechtenstein Pwi_announcer_of_the_year Millerntor-Stadion Preiberos Grand_Bank Mie Goâve

html map