Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Dolni_Dabnik Curriola America_Britanica Altafjord Cortes_de_Monzón_(1362) E_C_Riegel Cyperus_variabilis Dibenzofuranos_policlorados Alto_Tauern Cuarto_Distrito_de_París Dunellen_(Nueva_Jersey) Cultura_del_Brasil Crégy_les_Meaux Departamento_Cruz_Alta Coryphaenoides_macrolophus Donato_Fuejo Cáparra Decorer Corcovada_(Anasco) Cronologia_de_la_medicina_y_de_la_tecnología_médica Distrito_electoral_de_Barley_(condado_de_Cherry,_Nebraska) Death_Cab_for_Cutie Domingos_da_Guía David_Catala American_Airlines_Arena Amósov_(Rusia) Danville_(Kansas) Dancharinea Cálao_cenido Crudosilis_alaica Cremastra_triloba Costa_Chica_(Argentina) Disfrenia_tardía César_Delgado Cuentos_del_otro_lado Aleksandr_Mikhailovich_Prokhorov Cultura_libre_(libro) Distrito_electoral_de_Box_Elder_(condado_de_Red_Willow,_Nebraska) Didi_(Waldir_Pereira) Dansalán Amín_Abel_Hasbun Denominación_de_Origen_Valle_de_Guimar Dubai_Exhibition_City Datación_potasio-argón Cookie_(juego) Amélia_Rodrigues Cuerpo_vitreo Descomposicion_de_una_matriz Diogo_dos_santos_lima Deportivo_San_Antonio Ebnerella_gasseriana Dave_Lattin Ammolita Distritos_de_Butan Alférez_Real

html map