Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Provincia_de_Suphan_Buri Microrregion_de_São_Félix_do_Xingu Proposición_electoral_de_California Los_Mas_Sueltos_Part_2:_The_Mixtape Regresión_(psicología) Radio_DeeJay Malapterurus_barbatus Línea_24_(Córdoba) Malacocarpus_intertextus Miguel_Sanchez_de_Alcazar_Ocaña Manuel_Villavicencio Manuel_Gómez_de_la_Maza_y_Jimenez Rapunculus Marquesado_de_Quirós Manuel_Nunez_Perez Microrregión_de_Uberlândia Grace_Van_Pelt Premio_Icaro Provincias_del_Gabon Metro_de_Toulouse Manteístas Pramaggiore Meschers_sur-Gironde Prosopotheca_transversa Rebelión_Shinpuren Marino_Fernández-Fontecha_y_Saro Maizieres_les_Brienne Radiacion_térmica Provincia_de_Ysyk_Kol Gorrion_de_garganta_blanca Manlia_Escantila Merce_Aranega Mijail_Lorís-Melikov Maria_Pia_de_Saxe_Coburgo_e_Braganca Gossypium_taitense Region_autónoma Manuel_Gomez-Valdés_Castillo Manorhaven Meritneith Rally_Safari_de_2000 Mammillaria_erectacantha Maborea Metaxycera_nigripennis Metamería Goofy_Ridge_(Illinois) Made_in_Japan_(Álbum_de_Siniestro_Total) Melón_con_jamón Grande-Rivière_(Jura) Ramon_de_Cala Precio Mijo_de_sol_agreste Metodo_del_intercambio_directo Región_de_Borkou-Ennedi-Tibesti Merce_Durfort_i_Coll Premios_Grammy_de_2014

html map