Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Alarm_Call William_H_Prescott Cong_hòa_Xa_hội_Chủ_nghĩa_Việt_Nam Vatairea Clematide_aromatica Charles_Carr Circleville_(Kansas) Yuste Afetas Chateau_Latour_Martillac Chasné_sur_Illet Volundarkvida Zaquezazipa Colegio_Real_de_San_Martín Aganosma_euloba Academia_de_San_Romualdo Vrksayurveda Adelina_Jiménez_Jiménez Zinho Vendes Conjunto_autocatalitico Visón_europeo Conophytum_angustum Viella_(Lerida) Vicente_Dualde_Furió Varna_(Bulgaria) Zonitis_rustica X_(canción_de_Xzibit) Yacimiento_arqueológico_de_Los_Saladares Agapito_García_Dávila Condiciones_normales_de_presion_y_temperatura Conan,_el_Barbaro Club_Atlético_Temperley Comunidad_Autónoma_del_País_Vasco Condicionamiento_de_los_reflejos Aicirits-camou-suhast Afton_(Nueva_York) Chire-en-Montreuil Conchita_Márquez_Piquer Videoaventura Yuval_Shpungin Agrupación_Fotográfica_de_Cataluna Winogr. Chionophila Abeja_de_Tellian_de_Magreb Club_atletico_san_sebastian Villarreal_CF Aimé_Octobre Xīn_qī_lóngzhu_Shenlóng_de_chuánshuo Acueducto_de_Los_Arcos_(Calanda) Aldeyjarfoss Wiseman,_Jay Alberto_VII_de_Austria Al_Nasr_Benghazi Zeppole

html map