Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Camargo Carlos_Escarrá Central_Hidroelectica_Acaray Búnker_2_de_Camposoto Brasher_Falls Catalana_de_gas Benedicto_ix Campaña_de_Borneo Cantón_de_Saint-Jean-Pied-de-Port CephFS Catedral_de_Santa_Maria_y_Santiago_(Montreal) Chaenotheca Batalla_de_Maipú Canal_Puquitin Campillo_de_Aragón_(Zaragoza) Bandera_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Turkmenistán Bloque_errático Caser Bardallur_(Zaragoza) Bovolone Champvans_les-Moulins Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1992 Cacatúa_De_Pico_Largo Baritono_heroico Bisingen Brushfire_Records Benedetto_gennari_el_joven Barrio_Rio_Salado Barbara_Apolonia_Chalupiec Castel_Ritaldi Beta_Motor Caorches-Saint-Nicolas Camacita Be_a_Brother Becquigny_(Somme) BAFTA_al_mejor_guion_original Ballestera_verde Bruno_(personaje_de_ficción) Campeonato_Sudamericano_Sub_17_de_2007 Carlos_Plank Bouchea CD_Marathon Carl_Gustav_Hempel Calentador_Peltier Baten_kaitos_(estrella) Bovegno Camélidos_Sudamericanos Cabanas_de_viriato Beltsy Carlos_francisco_de_croix Cephaloleia_rubra Belisario_dominguez_palencia Bram_Schmitz Butasan Blismes

html map