Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bartolomé_beltran Calasetta Caso_benefactivo Boerh. Batalla_de_Rovirans B.G. BWV_245b Año_521 Casa_de_Liechtenstein Bandera_de_bielorrusia C.D.Bouché Cercotrichas_galactotes Barrio_Belgrano_Sudeste Censura_cinematográfica Byrsonima_laurifolia Carrépuis Carlos_Federico_Rivarola Canamo_de_cuerda Big_Barda Cariño_estoy_hecho_un_perro Chaetodon_quadrimaculatus Categoria_social Cantón_Ibarra Blaberus_biolleyi Bondo_(Grisones) Calocybe_georgii_var._gambosa Busto_del_Rey_Carlos_I Año_680 Batalla_de_Arquijas Caio_Enría Bartolome_ribelles_dalmau Bielorruso_(desambiguacion) Barrio_General_San_Martín Cerámica_cardial Campus_Comillas Biblioteconomia_y_Ciencias_de_la_Informacion Chambon-le-Château Canton_de_Creil_Nogent-sur-Oise Bill_Pertwee Cartamo_husero Carmen_de_Chucuri Casa_del_Sol Carlos_Aguero_García Celdueña Cardiochilos_williamsonii Berezoutski Capear Bíceps_braquial Centro_(Montevideo) Años_1490_a.C. Berdona Cegama Cazzano_di_Tramigna Cereus_cognatus Benaocaz_(Cádiz)

html map