Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

John_R_Cash Keitheatus_blakeae Islas_matthew_y_hunter Lapidario Knochenhauer-Amtshaus Le_Coudray-sur-Thelle LCL Julian_Sancristobal Leòpards_de_Dolisie Limones_de_figuras La_Elegante Julián_de_Medrano Jonquières Italia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1952 Libra_(astrología) Kiliya,_Ucrania Junta_Escolar_de_Peel Jamukha Langur_de_Thomas Ivan_Rovny Lazarussuchus Libra_avoirdupois J_St_Hil La_Chapelle_Launay Lentiglobo La_gran_familia_30_anos_después Isisnofret Isla_de_montreal Institución_de_investigación Jean_de_Léry Juan_Bruno_de_Zayas John_Tardy Laguna_de_Gómez Just_One_of_the_Guys Isaac_Navón Joseph_Isaac_Schneersohn Jose_María_Blanco_Crespo La_Rúa Leigh_Van_Valen Jicarero L'Île-Bouchard Juncus_cespifolius La_rebelion_de_la_India_en_1857 Libro_del_conosçimiento Kocourek_SRL LHS_532 Julio_Casares Iva_sect._Chorisiva Las_Cuevas John_Galbraith Jean_de_La_Ville_de_Mirmont Korn_(licor) Jaroslav_Sieger Jose_Manuel_Prieto Johann_Sebastian_Bach

html map