Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Acoplamiento_de_Eglinton Aglossorrhyncha Villanueva_de_Villaescusa Variable_estorbo AV-8B Xenentodon Vino_amarillo Aeropuerto_Internacional_Cotopaxi_-_Latacunga Chem_Phys_Chem Acacia_floribunda Zeiningen Aeropuerto_de_Puerto_Penasco Zeyh Cistothorus_platensis Westhampton_(Nueva_York) Virasoro Cissus_grisebachii Aechmea_glaziovii Agustín_O'Horán A_morir_(álbum) XA Comparación_entre_el_Esperanto_y_el_Novial Afro_chileno Connachta Valle_de_los_reyes_Tracios Abel_matutes_juan Chelinga Akkol Condado_de_Bennington_(Vermont) Combustion_espontanea XLIX_Festival_Internacional_de_la_Canción_de_Viña_del_Mar A_Knight’s_Tale_(pelicula) Abū_Alī_ibn_Sīnā A_Wong_Foo,_gracias_por_todo,_Julie_Newmar About_Time_(álbum_de_The_Stranglers) Cneoranidea_maculata China_en_el_Clásico_Mundial_de_Béisbol_2006 Agathophytum_glaucum Yuuichi_Meguro Zacarías_(profeta) Constanzana_(Avila) Chloraea_papillosa Combretum_superbum Zagarise Acacia_melanoxylum Vilborg_Daviðsdóttir Actinidia_chinensis_var._coloris Vychegda Alavandhar Vena_ácigos_mayor Agustín_Farabundo_Marti Comité_de_Paris Condado_de_la_vega_del_sella Villeneuve_(Puy_de-Dome) Colinérgico

html map