Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Electrochelifer_mengei Federica Ephestia Estados_Unidos_1999 El_Solar,_San_Carlos_y_Colonia_Bertozzi Ercé-près-Liffré Francisco_de_Paula_Traconis Etables Estela_10_(Tiwanaku) Equipos_de_la_Copa_Mundial_Sub-20_de_la_FIFA_2013 Felix_Casanova_de_Ayala El_efecto_mariposa_(película_de_1995) Felipe_Sevilla_del_Río Embalse_de_Valparaiso El_Padrino_I Farmakonisi Estacion_de_Franklin_D_Roosevelt Francisco_de_Burgos_Mantilla F.C._Latina Eric_Weaver El_siglo_de_Luis_XIV Estudiantes_de_la_Biblia Eugenia_Montero Fish_'n_chips Fay_de-Bretagne Errores_de_tipo_i_y_de_tipo_ii Flora_van_Nederlandsch_Indie,_Eerste_Bijvoegsel Falchion Federico_Madrazo_Küntz El_batido_del_oceano_de_leche Francomacorisano Francisco_Arango_Parreno Finales_de_la_BAA_de_1948 Entropia_de_Kolmogorov Estación_de_Hospital_Clinico Francis_Edgeworth Eva_Olah_Arre Estación_San_Juan_(San_Martín) Estadio_Olímpico_de_Tokio Elimia_olivula Ferrovias Epistominoidinae Epicauta_promerotricha Eugenia_de_york Estadio_santiago_del_pino Escudo_de_Benicarlo Eric_Rubio_Barthell Eduardo_Brown Escafoides_(mano) Educacion_media_superior_(Mexico) Ermita Estación_de_Monforte_de_Lemos Eucalyptus_umbellata_var._pruiniflora Francesco_Franciabigio Escudella_i_carn_d'olla

html map