Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Venetia_Phair Vicedominus_de_Vicedominis Aeropuerto_de_innsbruck Victor_Estévez_Polo Consorcio_de_Transporte_Metropolitano_del_Area_de_Malaga Châtelet-Les_Halles Charidotella_sinuata Achille_Richard Viscera Aguas_Verdes_(provincia_de_Buenos_Aires) Chéroqui Aichryson Yakovlev_Yak-42 Vadim_Yusov Cibeles_(desambiguacion) Acuífero_puelche Alcaldes_de_Paris Compra_de_Louisiana Cimbrico Ahkal_Mo'_Naab'_I Abierto_de_Australia_2002 Acalyptris_molleivora Chimborazo_(pico) Ab_ovo Xavier_Vendrell Consejo_de_Regencia Villa_Basilio_Nievas Alain_Dobignard Chilca_Juliana Al-Najaf Wookiees Cinchona_elliptica Chile_en_1987 Club_Gimnasia_y_Esgrima_La_Plata Club_de_regatas_la_marina Chatmoss_(Virginia) Aeromodelismo Acebu Villalba_de_los_llanos Chaînee_des-Coupis Valle_de_la_Muerte_(California) Cocle Wicca_alejandrina Yokohama,_Japón Codice_Campiano Confederacion_Empresarial_Española_de_la_Economia_Social Club_Deportivo_San_Adrián Acer_tataricum_f._rubrum Collacagua Aeropuerto_de_Balti Variable_luminosa_azul Worms_Open_Warfare_2 Conophytum_fraternum Château-Ville-Vieille Chi_Draconis

html map