Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Reforma_(Mexico) Masacre_de_Lo_Canas Loose_(álbum_de_Crazy_Horse) Gobierno_de_Irlanda_del_Norte Primera_B_(Colombia)_2011 Provincia_de_Nuristan Preston_(Connecticut) RIP!:_A_Remix_Manifesto Reené_Díaz_Mendoza Luesma Megahertz Quisumbingia Gobisaurus Puente_Saint_Michel Primera_division_espanola_1964/65 Metro_de_neumáticos Matrículas_automovilísticas_de_Polonia Mar_de_Rhun MTV_Europe_Music_Awards_2003 Louis_Slotin Premio_de_Honor_de_las_Letras_Catalanas Maxi_Proceso Principado_de_Serbia Maria_La_Judía Provincia_Autonoma_de_Trento Mariana_Ascencio Quercus_sada Pseudofaquia Golden_Valley_(Arizona) Medusa_(álbum_de_Annie_Lennox) M_S_Silja_Symphony Region_Turística_de_Kŭmgangsan Regimiento_de_Infantería_Mecanizada_"Córdoba"_n.º_10 Prats_de_Lluçanes_(Barcelona) Region_de_Košice Lluis_Bonifac_i_Masso María_Ana_de_Baviera_(1805-1877) Livron-sur-Drome Raúl_Zuazo Pterocryptis_anomala M_cpp Pyrrhalta_discalis Gran_Premio_de_Belgica_de_1966 Macchi_M.C.72 Gornji_Jalšovec Provincia_Eclesiastica_de_Zaragoza Luis_María_Aranda Mecanica_Hamiltoniana Lucas_Elio_Aveldano Proenca-a-Velha Goleta_Molly Punto_de_conexion_de_red Maier_St Problemas_de_Landau Madroñera

html map