Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Hartford_Civic_Center Hebe_(programa_de_televisión) Hábrók Huracan_Baker_(1950) Area_censal_de_Valdez_Cordova_(Alaska) Himno_al_cuzco Ask_Aak Guntakal Hove Movimiento_reformista_iraní Himerometra_robustipinna Gusti_Huber Gynocardia Montes_Wicklow Aulacoderus_janeae Arquitectura_de_computador Armatocereus_humilis Ano_1378 Arthopleona Montblanc_(Herault) Axel_Albert_Lindström Hycleus_terminatus Montefusco Guilhem_de_Berguedà Asociacion_Deportiva_Ramonense Andrei_Konchalovski Arrecife_coralino Héctor_Mendoza_Franco Himno_de_Hungría Antennaria_montana Hora_oficial_de_Chile I._I. Arroyo_Cardozo Arroz_con_acelgas Asociación_Argentina_de_Poscosecha_de_Granos Himno_Nacional_de_Sudáfrica Moby_Doll I_Cuerpo_Antiaéreo Honorato_III_de_Monaco Henry_Cole Héctor_Perotas Antonio_Carnicero_Mancio Hiromi_Hayakawa Andres_Gomez_(tenista) Andrés_de_Tapia_Motelchiuh Mundo_Árabe Guillet Guisopo Ano_1014 Assur-rabi_I Mount_Hermon Homecoming_(álbum) Guido_Pennelli Monasterio_de_piedra Huipulco_(estación)

html map