Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Menippus_nigroceruleus Loquillo Quinasas_c_Jun_N_terminal Manuel_Munoz_Alcon Premio_PFA_al_Jugador_del_Ano Presidente_de_la_FIFA Grandski_Stadion_de_Bijelo_Polje Manifestación_"Cataluña,_nuevo_estado_de_Europa" Los_Naranjos_(corregimiento_de_Boquete) Puebla_de_Farnals_(Valencia) Los_Graduados_(Colombia) Milenio_Television Quentin_Meillassoux Matrimonio_entre_personas_del_mismo_sexo_en_Australia Gobierno_y_política_de_Malawi Manuel_Dublán Procesador_de_ultra-baja_tensión Primavera_verano,_otoño,_invierno..._y_otra_vez_primavera Rapoula_do_Côa Radio_Caracas_Television Los_Sims_2_Todo_Glamour_Accesorios Powiat_pilski Provincia_de_Minsk Louis-Sébastien_Mercier Miguel_Reno Gobierno_provisional_de_Mexico_(1823-1824) Ramón_Reparaz MVP_de_la_Supercopa_de_Espana_de_Baloncesto Lukashov_(Rusia) Randolph_Childress Microrregión_de_Río_Preto_da_Eva Loeseneriella Mari_Puri_Herrero Puntius_asoka Producción_de_mercancías_por_medio_de_mercancías Lola_Beccaria Memorias_de_Idhún_el_comic:_La_Resistencia_-_Revelacion_(1ª_Parte) Psicosis_(película_de_1960) Primigenios_del_universo Gonzalo_Fernández_Puyó Miembros_del_Opus_Dei:_Solicitud_y_admisión Pustyn Gondomar Punta_Gorda_(Belice) Premio_Ignotus_al_mejor_libro_de_ensayo Gonzalo_Fernandez_de_Cordoba_y_Fernandez_de_Cordoba Matriz_de_pagos Marquesado_de_las_Atalayuelas Prince_Otto Prótesis_mamaria Premio_Asis_al_Merito_Academico Páridos María_Ángeles_Muñoz María_Marta_Corrado Recopas_de_Europa

html map