Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Abelardo_Vicioso Aeropuerto_Internacional_Faisalabad Wilson_Morelo Charlton_Heights_(Virginia_Occidental) VfR_Neumünster Cofradía_de_Nuestra_Senora_de_los_Dolores Christopher_George Xose_Deira_Trinanes Wiso_G Acer_ambiguum Víctor_Jara_(geografía) Conquista_(militar) Vendedora Cheval_Blanc Agustín_Zapata_Gollán Comite_Olímpico_Internacional Victor_Chavarri Club_Estudiantes_de_La_Plata_(Ecuador) Clermont_sur-Lauquet Abukuma Chemistry_(Girls_Aloud_álbum) Clifford_Robinson Van_Van Abel_Valenzuela_Sala Chondrohierax_wilsonii Vania_Ishii Chris_(nombre) Compango Codeso_espanol Aerodromo_de_Nizhnyaya_Pyosha Agrupacion_H_I_J_O_S Wikieconomía Variable_termodinámica Cobananthus_calochlamys Community_colleges Vilis_Lacis Chaufour_les-Bonnieres Aisha A_tale_of_two_santas Concierto_para_Piano_n.º_1_en_Si_Bemol_Menor Vea_(San_Jorge) Aika_Sumeragi Comite_de_la_Cuenca_Hidrografica_del_Río_São_Francisco Videoconsolas_de_tercera_generacion William_Jones_(matematico) Achyrospermum Consejo_de_la_Judicatura Yuri_de_Zvenígorod Wolfgang_Steinbach Cladistica Clan_escandinavo Condado_de_Denton Agar_Delos Clinchamps_sur-Orne ZLSD

html map