Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Zonitis_cyanipennis Clavel_gigante Agrupacion_de_Tráfico Aguacil World_Tag-Team_Championship Vimentina Condensador_Graham Churikanay Academia_de_las_Ciencias_francesa Veronica_polita Clarion Violencia_(desambiguación) Via_Trajana Aime_Césaire Chrysler_Corporation Xanthorrhoeaceae Xiphorhynchus_erythropygius Adriano_in_Siria_(Majo) Viña_RC Compañia_inglesa_de_las_Indias_Orientales Vega_de_Liébana_(Cantabria) Afrothismia Vulcanoide Vitamina_B6 Virgilio_Tosta Abetuna Abu_Yaqub_II_al-Mustansir Consorcio_(lexica) Abi_Eshuh Virgin_Islands_March Ahrid_Hannaley_Suárez Clematis_blanda Concordato_de_worms Vissai_Ninh_Binh_FC Zdenka_Novotna Víctor_Manuel_Acuña Wrigley_Building Y_Algo_Mas Compañia_fotográfica_Napoleón Chuo_ku,_Chiba Zococity Chelan,_Washington Cola Academia_Española_de_Roma Wilhelm Aesculus_octandra_var._virginica Ciclos_de_CPU Aeropuerto_de_París_Orly Velky_Kýr Combate_de_Carmen_de_Patagones Abu_Muhammad_al_Majlu Victorino_Marquez_Bustillos Abies_rubra_var._violacea Alain_Chartier White_Shoes_&_The_Couples_Company

html map