Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Bazoches-les-hautes Bathystolma Barak Beaumont-en-auge Castilblanco_de_los_Arroyos Cancer_de_lengua Chanodichthys_flavipinnis Canal_de_Santa_Lucia Central_nuclear_de_piqua Brilliant Brigitte_Helm Blade_-_La_Serie Chamota Campeonato_de_Wimbledon_2007_Individuales_Masculinos Batalla_de_Mobile Blenod_lès_Pont-à-Mousson Batalla_de_Turnhout_(1789) Bulbocapnos_cavus Batalla_de_Alcantara Caimanes_de_Tabasco Brothers_Union Bahia_Nassau Callispa_galinae Canton_de_Bagneres_de-Bigorre C._D._Águila BAK_1906 Buekia Campiñas_del_Pisuerga Challenger_de_Szczecin_2013 Camagüey_(Camagüey) Biville_la_Riviere Batalla_del_río_Berezina Carpathia Breve_historia_de_la_quimica Bosque_mediterraneo_del_noreste_de_España_y_el_sur_de_Francia Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_2013 Barbastella_beijingensis Borracheras Bignonia_unguis Back-end Casselberry Carex_guestphalica Bolero_(género_musical) Casate_Conmigo Bosniaco Cabezas_del_Villar_(Avila) Batalla_de_Diên_Biên_Phu Caldas_de_Reyes Años_1360_a.C. Bixa_americana Barrio_Tablada Buen_Retiro_(España) Boll._Soc._Sarda_Sci._Nat. Capitulos_de_Fisica_o_química

html map