Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mendigos Rambla_de_Aragon Mestnichestvo Lobocneme_lobipes Mario_Héctor_Turdó Prácrita Rasborinus_macrolepis Premios_Goya_1996 McAdam_(Nuevo_Brunswick) Lokomotiv_Moscú_2 Lothar_Bisky Malcolm_Ian_Logan Programacion_en_pareja Membrillero_común Los_discipulos_de_Emaús_(Caravaggio,_Londres) Manuel_Zañartu_Zañartu Louis_Antoine_de_Bougainville_conde_de_Bougainville Radiación_por_neutrones Prepirineo Recreacion_historica Maybellene Google_Books Regresa_(pelicula) Gourdon-Murat Rally_de_Kenia Maria_Isabel_Preysler Provincia_de_santiago_de_chuco Raninoidea Mercury_Prize Messerschmitt_Me323_Gigant Mapas_conceptuales María_Mestayer_de_Echagüe Pías_(Pataz) Mafalda_de_Saboya Menasha_(Wisconsin) Mammillaria_centralifera Marea_de_ciclon Pável_Smirnov Real_Sociedad_de_Nueva_Gales_del_Sud Rafael_Merino_López Ranunculo_bolboso María_Beatriz_de_Este Mediocactus_megalanthus Grandes_Lagos_de_Norteamérica Region_de_Samarcanda Godoy_Cruz Primer_ministro_de_Sint_Maarten Matt_Serra Radioresistencia Mario_Gonzalez_Lugo Pulpitis Protección_contra_revisiones_del_nucleo Marta_Belmonte Línea_4_(MetroBilbao) Prócer

html map