Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Fujiwara_no_Kamatari Trifolium_bicolor Françoise_Quoirez Gastrotheca_galeata Gaston_Leva Musculus_pectineus Ruppia_cirrhosa_subsp._longipes Germán_Gamazo_y_Calvo USS_Dwight_D_Eisenhower_(CVN_69) Geoherpum_alsinifolium Iglesia_de_San_Juan_de_Puerta_Nueva_(Zamora) Imaginado Gabriela_Martínez_(bajista) Rochefort-sur-mer Trébol_arvense Religión_en_Guatemala Municipio_de_Lower_Paxton_(condado_de_Dauphin,_Pensilvania) Fútbol_Club_Barcelona_"C" Gerhard_von_rad Tupolev_ANT_4 Georgie_Auld Garcia_Sarmiento_de_Sotomayor Ilheus_Secos Ingeniería_en_Tecnología_Ambiental Roseana_Sarney Frente_de_Aragón Roupala_media Ilija_Sivonjić Retiro_(Buenos_Aires) Municipio_de_Holly Municipio_de_Grobiņa Galetha Resinomycena Triojrechni Revolución_agraria Geranium_pumilum Rio_Ijui Saar_4_5 Rosalina_de_la_Caridad_Berazaín_Iturralde Frente_del_Norte_de_África Geografia_de_la_provincia_de_Soria Rosendo_Lopez Roberta_Mari Rhyniognatha_hirsti Retropesca Frankovci Richard_Röstel Rossomrymex_proformicarum Rosieres_aux_Salines Iglesia_griega Roccavione G._W._Bridge Trogon_mesurus Musculo_piramidal_del_abdomen Tsung-hua_Yang

html map