Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sachsen_Meiningen Streptostyla_turgidula Sujeto_historico Timarcha_fallax Sujoi_Su_37 Suéter_(banda) Swingin'_utterS Seleccion_de_futbol_americano_de_Costa_Rica Shortia_thibetica Saint_Barthelemy_de_Bussiere Saint_Christophe_en_Boucherie Skopia Tragedia_de_Cañete Sveta_Ana Siraitos Temporada_2005_06_de_la_NBA Teleférico_de_Sierra_Nevada Sinfonía_n_2_(Rajmáninov) Teófilo_Cid Saint_André-Lachamp Thomas_Wentworth Smena_Komsomolsk-na-Amure Saint_Crespin_sur-Moine Teoría_del_Todo Tijuana_(municipio) Saxtuba Suites_inglesas Seleccion_de_futbol_de_Manchuria Smog_(álbum) Temporada_de_tifones_en_el_Pacífico_de_2014 The_Dance Sobre_héroes_y_tumbas Serguíevskaya_(Korenovsk,_Krasnodar) Sindrome_de_Gerstmann_Sträussler_Scheinker Señorío_de_Armuña Tomi_Ungerer Saint_André_des-Eaux_(Loira_Atlántico) Tranmere_Rovers Sapo_corredor Simón_Radowitsky Saint-Didier-en-Velay Scott_Mori Thistle,_Utah Tratado_de_Passarowitz Thiron_Gardais Selena:_La_Pelicula Templo_de_Ares Subsidio_eclesiástico Teatro_Colon_de_Argentina Stan_Getz Susilla Strong_bad Sabino_Álvarez_Gendin_y_Blanco T_T_L. Severo_Fernandez_Alonso_Caballero

html map