Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hernan_Tavera Athenaios Arteria_lacrimal Hueso_cubital Monument_(Oregon) Hotmail Hora_Marcada Mont_les-Lamarche Mumble Anouschka Motor_exoskeletal Arthur_Numan Antireeleccionistas Asterix_el_galo_cómo_obélix_se_cayó_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeño Anderson_Cueto Mugnano_di_Napoles Arte_romanico_en_Aragón Monumento_a_Colón_(Bogota) Muciano_María_Wiaux Avshalom_Haviv Monclar_sur-Losse Armañón IWant_My_Website_Back Arsèni_Vermenosa Hernan_Romero_Berrio Hondutel Hecate_(desambiguacion) Ar_3 Anillos_de_Poder Ministro_de_Interiores_de_Espana Antonio_Carlos_Santos Arthrocereus_bylesianus Arachis_batizocoi Hell-O Mount_Carmel_(Indiana) Antiguos_mayas Annesijoa_novoguineensis Historia_meteorológica_del_Huracán_Katrina Ancharius_griseus Ann._Sci._Nat.,_Bot._sér._3 Atv_(canal_de_television) Ibitinga Haplochromis_ushindi Historia_de_colombia HTMS_Chakri_Naruebet Análisis_moleculares_de_ARN Hipótesis_Alvarez Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Ano_1405 Hillsboro_Beach_(Florida) Apeiron ISO_3166_2:SV Miracle_(álbum_de_BoA) Montaíto Grupo_de_Ejercitos_Curlandia

html map