Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Beaumont_(Gers) Carlos_Jimenez_(imitador) Calpigyne Cecil_Saint-Laurent Batalla_de_Fontenoy_en-Puisaye Carlos_Loyzaga Catálogo_de_estrellas Brian_Peter_George_St._John_le_Baptiste_de_la_Salle_Eno Centro_Internacional_de_Convenciones_de_la_Ciudad_de_Madrid Berta_Piñan Carl_Wilhelm_Scheele Baile_pantomimico Beta_Arietis Borja_Oubina_Melendez Bokermannohyla_ibitiguara Bernardo_Kordon Bae_doo-na BTV Cabra_de_Juan_Fernández Carta_de_San_Judas Brianna_Rollins Chappes_(Ardenas) Calle_34–Estación_Penn_(línea_de_la_8ª_Avenida) Castel_Goffredo Caserio_Mañastegizar Celica_(canton) Cabra_montesa_de_Etiopia Cannacorus Centuriones Booty_house Casa_de_Estuardo Basílica_de_Itatí Bastanès Bovril Balance_hídrico Biribí_(juego) Batalla_de_las_Guásimas_(1898) Cephalotrigona Carlito_Caribbean_Cool Barcena_de_Cudón Behemoth_(mitologia) C.B._Fuenlabrada Batalla_de_Les_Espagnols_sur_Mer Byrdstown Cañaeha Caballeros_en_el_Tiempo Carlos_Freire_Zaldumbide Centro_internacional_de_Fotografía_(ICP) Calamuchita_(departamento) Bill_Guttridge Carex_demissa Azucar_hilado Bihar_Sharif Biuret Castellano_de_Republica_Dominicana

html map