Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Theraps_Underwoodi Tragedia_del_balneario_Áfrika Saint_Privat_du_Fau Subcomarca Telephanus_acuminatus The_Other_Side Tiro_al_vuelo Table_d'hote Sudoroso Tercer_principio_de_la_termodinámica Tacito Sunifredo_I_de_Cerdanya Tomorrow_Never_Dies Sonata_para_violín_nº_7_(Beethoven) Teoría_sociológica Sitzungsberichte_der_Königlich-Böhmischen_Gesellschaft_der_Wissenschaften_in_Prag Santolina_chamaecyparissus_subsp._viridis Sustancia_P Saint-Brice_(Mayenne) Stretosaurus Suquamish Televisora_Comunitaria_del_Orituco San_Cuniberto Tormenta_tropical_Philippe_(2011) Torrent_Llorca Sacy_le-Petit Saint_Erme-Outre-et-Ramecourt Sergio_Ballesteros Sainte-Marie-aux-Mines_Euro-Mineral Segunda_División_del_Peru Thezac_(Lot_y_Garona) Tomas_Cordero Se_rematan_ilusiones Toma_de_Menorca_(1798) Sono Tour_de_Eslovenia Temporada_1989_del_futbol_chileno Silkwood Symphodus Servicio_de_Trenes_Regionales_Terra_S.A. Santa_Rosa_Island Senal_diferencial_de_bajo_voltaje Torneo_Primera_B_Nacional_2000/01 Salvador_Carreras Tetraulacium Te_llamaré_Viernes St_Louis_Browns Tragacantha_edulis Serrapinnus Steins_(despoblado) Staufer Torre_Amsterdam Selección_pakistaní_de_futbol TV8_Penalolén Timarcha_globipennis

html map