Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jean_Lombard Kizzuwadna Jose_Manuel_Esnal_"Mane" Kim_Dong_moon L'Empordà Lithops_herrei_f._albiflora Lamberto_Dini Lest_We_Forget Lamprospiza_melanoleuca Lita_de_lazzari Leopoldo_Fernando Jaques_Leclercq Instituto_de_Historia_y_Estadistica_del_Futbol_Chileno Ley_básica Johow Juan_Peñafiel_Illanes Jose_Antonio_Sánchez_(político) La_Liga_Extraordinaria_(película) Joaquín_Bonet_y_Amigó Lerotholi_Polytechnic_FC Jeholornis Lagery Liga_maltesa_de_futbol Jeltzale Le_Petit-Mercey Kamen_Rider_World John_Woodruff José_Antonio_Ocaña_Martinez Juan_Fernando_Camilo_Darthés Jose_Óscar_Herrera La_Tordera L'Hermitage Liga_noruega_de_fútbol Instituto_de_Investigaciones_Dr._José_María_Luis_Mora Jeremy_Roy Kenneth_O'Donnell Instituto_Politécnico_Superior_"General_San_Martin" Lista_de_capítulos_de_Capitan_Tsubasa Juan_Manuel_Arza_Munazuri Lanzacohetes_multiple_Teruel Lisa_Vidal Jose_Inchaurregui Ligue_1_1950/51 Lista_de_destinos_turísticos_mundiales Jennings_Gabarra Jeronimo_de_Ustáriz Juan_Esteban_Aristizábal Jurisdicción_Contencioso_Administrativa_de_España Lethrus_andrejewae La_Pasion_de_Cristo_en_la_Nueva_Jerusalen José_Luis_Vallines Isospora_belli Juan_Contreras_Martínez Jose_Luis_Facerías Jorge_Rákóczi_I

html map