Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Homapoderus_equateurensis I_Now_Pronounce_You_Chuck_and_Larry Guma_Zorrilla Antoinette_Monobloc Ian_Oliver Helianthemum_polifolium_var_pulverulentum Avenida_Costanera_(Encarnación) Gros_Islet_(Santa_Lucia) Anglars_Saint-Felix Anemonidium_canadense Muhammad_ibn_mardanis Movimiento_Alianza_PAIS Herrlein Morane-Saulnier_Tipo_N Hermandad_Pictorica Happy_Birthday_Mr_President Haplochromis_malacophagus Mo'nique Arthur_Stewart_Farmer Guardalobo Ministerio_de_Transporte_y_Obras_Públicas_de_Ecuador Ariel_Gómez_León I.Geoffroy Australas._Pl._Pathol. Artur_Taymazov Asociación_Kifkif Anatoly_Demyanenko Anton_Sprengel Hojas_de_plátano Heptadonta Angelo_Alvarado Aphthona_bonvouloiri Apollon_musagète Antoni_Campanà Guillermo_Saccomano Montrond Asad_ibn_al-Furat Miremont_(Puy-de-Dome) Monumento_a_los_Fueros_de_Navarra Haplochromis_desfontainii Honnō_ji Montferrer_i_Castellbò_(Lerida) Habranthus_spathaceus_var_angustus Anoxómero Modelo_TCP/IP Homestead_(Florida) Aristandro Muge Heberto_Castillo_Martinez Historiografia_Clasica Grupo_de_Expertos_Solynieve Movimiento_por_la_Autonomía Mocán IUSSP Atys_(Lully)

html map