Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Antonio_de_Portugal Angela_armata Mounds_(Oklahoma) Aymags_de_mongolia Hindu_Club Apluda Iaidô Asedio_del_castillo_hikida Hugo_Rodríguez_Alcala Mordella_aeruginosa Arnold_Bode Halimium_lepidotum I_República_Espanola Hyperolius_ferrugineus Moncao Arturo_Ruiz_Castillo Heteroderis Anno_hegirae Asociación_de_Productores_y_Cultivadores_de_Orquídeas_de_la_Argentina Arteria_temporalis_profunda_posterior Mu_Capricorni Arlington_(Vermont) Guadix_(Granada) Idioma_cakchiquel Andre-Philippe_Gagnon Guajacum Mobylette Hanalei Aracnido Hilarion_Eslava Gumersindo_Lorenzo_Salas Hablando_de_sueños Aschères_le-Marché Guerbigny Monolepta_pallidula Mono_(post_rock_japonés) Archange_Tuccaro Hondarribia_(Guipuzcoa) Arcey_(Cote-d'Or) Monika_Dannemann Himno_Nacional_de_la_Republica_Sudafricana Herrera_del_Duque_(Badajoz) Grub Argyroderma_latifolium Apepi_I Monkees Hitachi_Ltd Auca_Mahuida I_Ae_27_Pulqui_I Mortadelo_y_Filemón_Testigo_de_cargo Idiomas_en_el_Internet I'll_be_lovin'_u_long_time Arawak_(etnia) Andre_Begemann Audi_Quattro_Sport

html map