Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Radio_Chilena Primera_Dama_(telenovela_de_Colombia) Los_de_Adentro_(banda) Ranunculus_affinis Masters_de_Montecarlo_1977 Matt_Bentley Real_Club_de_Yates_del_Ulster Miguel_Angel_Rodriguez_Caveda Marie-Renée_Oget Puerto_José_Banús Loureiro_(Oliveira_de_Azeméis) Provincia_de_Kazajistan_Meridional Maria_Lúcia_Mott Gran_Piemonte Mihalis_Yannakakis Loheria Marta_Alvert Pseudoplatystoma_orinocoense MX_Velorum Rafael_torija_de_la_fuente Max_Knoll R_M.S. Pseudopodo Mbororé Lluís_Sole_i_Sabarís Maluro_pechiazul Punto_muerto_(mecánica) Maxi_Single Prius_Plug-in Mafalda_de_Portugal Quiñones_de_León Mikho_Mossulishvili Real_Academia_de_Ciencias_de_Zaragoza Regimiento_de_Granaderos_de_Fernando_VII Ramón_Posada_Soto Psicologia_arquetípica Páginas_web Make_Room_for_Lisa Provincia_de_manisa Malato_de_calcio Martha_Lucía_Ramirez_de_Rincón Raleigh_(North_Carolina) Margarita_ii_de_dinamarca Pyramis_bulbi Razon_áurea Marcillé_Robert Ramón_Vilalta Prokofiev Luperus_pyrenancus Mecklenburg_Strelitz Goofy_2 Gran_Premio_de_Portugal_de_1958 Proteccion_medioambiental Puente_de_Vadillos Mercedes_Pardo_(pintora)

html map