Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ciudad_de_San_Mateo_California Aeropuerto_internacional_de_port_elizabeth Will_i_am Constructora Condición_de_contorno_de_Dirichlet Vodka Adolfo_Donda_Tiguel Cinco_grandes Club_Atletico_Tucumán Condado_de_Castrillo Wolfgang_Rihm Zarahemla ARA_Almirante_Irizar Combretum_holtzii Vicia_variabilis Vanessa_Kirby Compañía_del_Camino_de_Hierro_de_Porto_a_Póvoa_y_Famalicão Condado_de_Cook_(Illinois) Compositeae Clethra_wuyishanica_var._erosa Weezer Yibrán_Jalil_Yibrán Von_Krusenstern Xīn_qī_longzhū_Shenlong_de_chuánshuo Christoph_Oberprieler Waterloo_(Belgica) Clary Zújar_(río) Aeropuerto_de_Collingwood War_of_the_Worlds Vatileaks Xavier_Trias_Vidal Citroën_C-Elysée Xamesike_vulgaris XHBCD-FM Christina_Vidal Acanthopsoides_gracilentus Clasificación_de_CONMEBOL/CONCACAF/AFC/CAF/OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 Abrojo_(botánica) Wicca_Algard Christian_Fremont Chokopulpitos Air_Asturias Viangchan Agrimonia_viscidula_var._japonica Chestnut_(pelicula) Vilayato_de_Salónica Achey_Jakey_Heart_Part_2_(El_Corazon_Adolorido_De_Jake_Parte_2) Ajimez Vaishampáiana Willard_Scott Clujia Yoduro_de_tetrametilarsonio Abel_Prieto Villa_Rosa_Pilar_Buenos_Aires

html map