Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monolepta_longiuscla Hielo_VII Hyvinge Antonio_José_Ruiz Atabaque Historia_del_vino_de_Rioja Autobronceador Andrei_Voznesenski Asunción_de_la_Virgen Asociacion_Espanola_de_Comunicación_Cientifica_(AECC) Andrés_Hernández_(conquistador) Hilldale_(Pensilvania) Arthrothamnus_ecklonii Halcyon Autódromo_de_Algarve Asteropsis_macrocephala Horno_de_porcelana Autobianchi_A112 Hicoria_buckleyi Antonio_de_Borbón Ha_Llegado_Carta IN_Television Hapydjefa Anne_Ward Horacio_Malvicino Hierba_del_cangrejo Montana_Sainte_Victoire Ataque_del_11_de_septiembre_de_2001 Anguipedo Asedio_de_Santo_Domingo_(1805) Aste_Beon IBM_700/7000 Monarquista Gumieres Moimenta_(Cinfães) Arkimedes_Arguelyes Huelquen Arteria_plantaris_medialis Guerra_de_Sucesion_de_Espana Guerra_de_Ōnin Huynhia Ano_104 Historias_de_la_primera_vez Muhammad_Ali-Haj Arbelaje Guillermo_Canedo_White Asperugalium_occidentale Mocca,_Edgardo Milos_Obilić Monsters_(álbum_de_D'espairsRay) Idioma_jájlazo Mont-lès-Neufchateau Home_(Boardwalk_Empire) Antonio_Ignacio_Velasco_García Ibaté

html map