Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Agesic ATIME Adpic Xul_(Oxkutzcab) Cleisostoma_filiforme Adios_muchachos Chermizy_Ailles Viaducto_de_Millau Xixote_colorado Clásico_Corinthians_-_Flamengo Adelândia Vandalidades Conflicto_de_versiones Alejandro_"Jan"_Abascal_Garcia Chavanod Chavez_(desambiguacion) Club_Atlético_Central_Cordoba_de_Santiago_del_Estero Colisión_entre_el_Kosmos-2251_y_el_Iridum_33 Cicno,_hijo_de_Esténelo Clorato_de_sodio Como_Hermes_requisó_su_ilusión Adrien_René_Franchet Cheilinus_undulatus Aberracion_de_bradley Cloris_(mujer_de_Céfiro) Afv Yoloaiquín Colina_de_Tara Condado_de_Escambia_(Florida) Constante_de_estructura_fina Aeropuerto_regional_de_manassas Ada_Salas Zona_de_los_Santos Vedavathi Claude_d'Abbeville Vitry_le_Croisé Aeropuerto_de_París_Le_Bourget Acanthocnemus Weesack-kachack Cod_mw3 Wilman_Conde,_Jr. Chuín College_Park–Universidad_de_Maryland_(Metro_de_Washington) Warlincourt_les_Pas Zargatillo Aegialites_alaskaensis Comarca_Ngöbe_Buglé Visrivier Ziyang Airaphilus_abnormis Condado_de_Saint_Charles_(Misuri) William_Keith_Eley Vida_de_san_ildefonso Aksnes Cheremia

html map