Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Mazieres_en-Gatine Pupil_(banda) Gran_Premio_dell'Insubria Pánico_en_la_escena Ptychadena_broadleyi Lysva_(ciudad) Lookingglass Marge_Simpson_in_"Screaming_Yellow_Honkers" Puerto_de_Mishima Lucimara_Silvestre Probsteierhagen Microstachys Región_de_Tasman Mezquita_Al_Ahmad Lockheed_EC-130 Refugios_Pleistocénicos Mesembria RP_3 Psoas_ilíaco Me_First_and_the_Gimme_Gimmes Quibián Marti_Domínguez_Romero Matthias_Stomer Luisa_de_Dinamarca_(1750-1831) Láchar Maria_Teresa_de_Francia_(1667-1672) Localidad_de_Sumapaz Miles_Ray_Cyrus Maya_Naser MCI_Center Maquil Maratón_(juego_de_mesa) Mariku_Ishtar Marina_sovietica M_E.A. M_A_C. Microsechium Prairieville_(Luisiana) Miguel_Angel_Tovar Pseudolobivia_aurea Puerto_de_aiguadolc Primera_Division_de_España_1934_35 Proventil Lászlo_Solyom Manuel_Victorio_García_Lanza Pūrva_Mimaṃsa Meng_Jia Machetero Longyan Preta_Chari Loreto_Fútbol_Club Real_Academia_Asturiana_de_las_Artes_y_las_Letras Lugal_Zagesi Mick_Waitt Mausoleo_Luciano_Rossetti

html map