Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Potamogeton_japonicus Paradoja_de_Levinthal Museo_Pedagogico_Nacional Parque_Nacional_Eungella Pedro_Padilla Philautus_hoffmanni O_L._A. Mástil_escalopado Oscar_Cifuentes_Solar Observatorio_de_L'Ametlla_de_Mar Pasto Operacion_Trueno_Inmediato Método_copernicano OKB_23 Posición_de_pronombres_clíticos_en_español Perros_del_Mal Novobisium_carolinense Potentilla_crassa Pierre_Simon_Ballanche Policia_Judicial Pachylecythis Nueva_Mombasa Paul_Codrea Paula_Hernandez Pallacanestro_Biella Neferkara_II Phelps_City_(Misuri) Pedro_Sabat_Pietracaprina Política_familiar Politica_de_Grecia Nikolai_Andreyevich_Rimski-Korsakov Polyraphis Palazuelos_de_Muno Niles_(Illinois) Papudo Notarius_biffi Postura_inversa_(hatha_yoga) Pilar_Gonzalbo_Aizpuru Número_de_Leyland Orville_(Orne) Nepeña Poecilodermis_populnea Petronilo_Hernández Nikolai_Lubimov Norberto_Luis_Romero Peter_Mattei Pollo_blanco_cortado PJ_Disidente Peter_Halley Pfetterhouse Orphei_drangar Nzerekore Músculo_esternocleidomastoideo Narcissus_sibthorpii Poliplacóforo

html map