Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Plectrypops Pectíneo_(desambiguación) Ornolac_Ussat_les-Bains Newark_Public_Schools_District Petisos Médard_des_Groseilliers Phalantha_elongata Nevero Parroquia_de_Porciles Orquesta_Sinfónica_de_la_Radio_Sueca Nebra_(desambiguación) Piprites_pileatus Nigeria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Melbourne_1956 Paillamachu Paises_Exportadores_de_Petroleo Plaza_de_Armas_de_Moyobamba Pittieria Pau_Rodríguez_Jiménez_Bravo Odontochodaeus_steineri P._Khalkuziev Parición Nistagmo Pablo_Mieres Pedro_de_Abreu Pino_de_Burdeos Oncidium_batemanianum Olga_Ferri Nektar Música_gótica Museo_Picasso_de_Malaga Papyrus_radiatus Pontederia_tumida Pedro_Alvarez_Ossorio Pongelion Neolaetana_amabilis Pachyurus_francisci Museos_Reales_de_Bellas_Artes_de_Belgica Podmoskovie Partula_lutea Partido_Sociedad_Patriótica_21_de_Enero Onirogeno Periquito_antillano Paises_de_Schengen Paniasis Numero_de_identidad_de_extranjero Museo_Palacio_Mercader Overdrive Neoshirakia Paul_Ludwig_Ewald_von_Kleist Peripterygiaceae Parque_de_Xavier_Montsalvatge Nuevo_Cancionero Polygonon_bistortum Nanae_Aoyama Pop'n_TwinBee_(Game_Boy)

html map