Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hugo_B._Margáin Guna_(desambiguación) Humpty_Dumpty_(House) Hitch_especialista_en_ligues Muere_otro_dia Montes_de_Luna Guainía_(desambiguación) Herta_Muller Iblís Arent_Passer Moenkhausia_diamantina Ano_621 Hellering-lès-Fénétrange Hilario_(santo) Halsey_(Oregón) ISO_17025 Monte_Andrómeda_(Sándwich_del_Sur) Autocue Gúa Icacorea_aurantiaca Arzobispo_de_Maguncia Milvago_chimango Ano_84_adC Heavenly_Action Apeadero_Rubén_Larsen Hacia_la_Fundación Any_Time_at_All Atsumu_Ohmura Ano_490 Ibn_al-Fathun Asarca_littoralis Avenida_de_Mayo_(desambiguacion) Andāgī Municipalidad_de_Ape Gustavo_Adolfo_Cabrera Andreu_Febrer Montes_Tararua HCF_mansilla Arquitectura_minoica_y_micenica Hovaliana_superba Ashjabad Antochortus Autómata Miradoux Atencion_Primaria_de_Salud Monasterio_de_Sant_Ponc_de_Corbera Hide_from_the_Sun Arte_helenistico Arāk Hoppe Guerra_Civil_Española_en_Málaga Hupeh Hamdir_y_Sorli Antoni_Rovira_i_Virgili Ano_464_adC

html map