Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jonas_Ahlstrand Ixhuatlan_de_Madero Ligusticum_tolucense Kure-nai Lester_Bangs Lista_de_Heroes_de_Ucrania Khemkaran Jorge_Sammir_Cruz_Campos John_Scott_Burdon-Sanderson Jardin_Botánico_de_Lodź Instituto_de_Prevision_Militar_(Guatemala) Leuven Juan_Manuel_Leguizamón Jose_Cuiña_Crespo Isuela_(rio_de_la_provincia_de_Zaragoza) La_Iglesia_de_la_Compania_de_Jesus_en_Segovia Jalālābād La_mala_educación Irene_Caba_Alba Joelle_Morin La_Fresneda_Asturias James_Walsh Jerónimo_García_de_Quinones Islesboro_(Maine) José_Miguel_Corrales_Bolaños Joao_Pedro_Rodrigues La_Unión_(Cantabria) Jose_María_Álvarez La_mano_(escultura) Lago_Chautauqua L_A.V._Madrid_Segovia_–_Valladolid Litri Leo_Fender Kim_Ung_Yong Kulpsville_(Pensilvania) Labeo_indramontri Kateřina_Neumannová Jealousy_(cancion_de_Queen) Invasion_Anglosoviética_de_Iran Le_Mont_sur_Lausanne Joseph_Kramer Iranio_oriental La_esperanza Las_supernenas:_La_pelicula Josep_Maria_Quadrado Last_Error_(informatica) Juantxu_Olano Julio_Cesar_de_Leon KOF_2002 Juzgado_de_Paz_(España) Ladoye-sur-Seille Javier_Ruiz_Hierro La_España_invertebrada Lineas_aéreas John_O'Hara

html map