Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

L._S._A. Jamie_Cureton Jaime_Davidson Leysdown La_Cabala Kujō_Tanemichi Johann_Metzger Kawata_Taeko Javier_Cámara_Rodríguez Jorge_Ángel_Livraga_Rizzi Josep_Fontsere Katja_Kassin João_Cesar_Monteiro Liga_de_Loja Julio_Montt_Salamanca Jardín_Botánico_de_Bergamo_"Lorenzo_Rota" La_Isleta_(Níjar) J.Murillo Juan_Torres_Ruiz Literatura_de_Turquia Lili_Angela_Massaferro Jamaica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2004 José_Weinstein Lanio_fulvus Jose_Banón_Gonzálvez Les_Croûtes Libro_Domesday Ley_(pureza) Leptonychotes_weddellii Isabel_de_angulema Joan-Lluis_Lluis Jurnalul_Naţional Jelo José_Germain José_Vigil_de_Quiñones_de_León Lentes_gravitacionales Lista_de_soberanos_de_Cerdeña La_Guerra_de_la_Independencia_en_Valladolid José_de_Galvez Jardín_Botánico_del_Quindío Linux_RIP Laguna_Chuquisaca La_otra José_Luis_Garcia_Pérez La_Rue-Saint-Pierre Jesus_M._Rios Katghora José_Amedo Jose_María_Yanguas Instituto_Superior_Tecnologico_Público_José_Pardo Joseph_Estrada John_Masefield Jan_Abascal_García Lagynochthonius_johni Iridociclitis

html map