Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aleuroclava_tarennae Ecuacion_de_Starling Célula_estaminal Doyle_(California) Dan_Reeves_(dueño) David_Cronenberg Costas_Caramanlis Ecuaciones Aliezo_(Cantabria) Dodô Echinococcosis Edgar_Patricio_de_Carvalho_Pacheco Aleksei_Berezutskiy Dingé Alexsandro_de_Souza DVB-NGH Crestmore_Heights Cucurbita_pepo_var._ovifera Cupcake Diego_Vazquez_de_Coronado_y_Rodriguez_del_Padrón Amantes_de_Luna_Llena Diari_Maresme Anabarilius_andersoni Convento_de_San_Agustín_(Hernani) Dorstenia_contrajerva Alvaro_Garcia Amunátegui Alloa_Athletic_F.C. Alicia_Bellán Cronicas,_Vol_I. ECW_World_Television_Championship Allium_schoenoprasum_subsp._pumilum Cristalleries_de_Mataró Cueva_de_la_Higuera_(Cartagena) East_Brady Distrito_electoral_de_Jacksonville_n.º_7 Dulzón Cordillera_de_Allardyce Distrito_de_Schwandorf Economia_creativa Alisma_triviale Dispersión_(estadística) Echinocactus_covillei Allison_250 DSA-570 Ediciones_Pentagrama De_padre_en_poli Distrito_de_Fougères-Vitré Cuatro_reinos_de_Andalucia ENP_8 DE_Boötis Daniel_Calabrese Derby_(hipica) Destino_ultimo_del_universo Dichromena

html map