Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Argyroderma_latipetalum_var._longitubum Historia_de_República_Democratica_del_Congo Gynandrobrotica_parambaensis Modelo_del_atomo_cubico Muerte_cruzada Huawa_Ibrahim Hipanis Angreoniella Antropología_de_Espana Hitman Aurelio_Nuño_Mayer Antipsicótico_atipico Helena_Fernán_Gómez Arsac_en-Velay Miloš_Teodosić Arte_romanico_de_Aragón Guanilato_dipotasico Asociación_Cultural_y_Biblioteca_Coronel_Bransen Automatización_Industrial IBM_Building Antonov_An-10 Archipiélago_de_las_Seychelles Hikayat_Bayan_Budiman Monasterio_de_Santa_María_la_Real_(Aguilar_de_Campóo) HR_222 Arturo_García_Bourg Ataque_isquémico_transitorio Huaco_(desambiguacion) Armando_Muñoz-Calero Heroe_de_los_vientos Historia_de_la_moda Hierodula_heteroptera Angel_Gómez_Gómez Huitlacoche HMS_Thistle André_le_Nôtre Arroyo_de_las_Tunas Hughes_Turner_Project Monadenia_cernua Hemisodorcus_haitschunus Archivo_Nacional_de_la_Torre_do_Tombo Arteria_satélite_del_nervio_ciático Ascension_recta Atrapamoscas_amarillo Hordeum_praecocius Anthia Idealización_de_Amar_(Álbum_de_Miguel_Tigerino) Hualqui_(estación) Heriberto_Jara Heliópolis Ascurra Astragalus_glycyphyllos_var._rotundifolius AttoFisica Monchaux-sur-Écaillon Aristarchus_(cráter_lunar)

html map