Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Digitálico Dinklagea Crescent_(Luisiana) Depresión_mayor Alexandria_(Pensilvania) Dommartin_les_Remiremont Cryptaranea Diana_García_Orrego Die_schwarzen_Bruder Cozumel_(isla) Cultura_andaluza Don_Mancini Coordenadas_independientes Convento_de_San_Pascual_de_Aranjuez Coturnix_ypsilophora Ebrio Amakakeru_Ryū_no_Hirameki Deuteruro_de_litio Corral_del_Príncipe Alfonso_Petrucci Dave_Sheridan Daniel_Alfredsson Drama_filipino Dispersión_(Botanica) Diámetro_medio_de_Sauter Distrito_de_Elbe_Elster Datura_suaveolens_var._macrocalyx Copa_del_Generalísimo_de_futbol_1941 Ana_Maria_Simon_Pazmino Alfonso_ii_de_provenza Aloe_megalacantha Douchtanda Distribución_Erlang Cultura_de_Nepal Dalmatos_Italianos Distrito_de_San_Agustín_de_Cajas Corona_de_san_eduardo Doctor_Eulogio_Estigarribia Códice_Vaticano Déjame_entrar_(álbum_de_Carlos_Vives) Alyssum_maritimum_var_densiflorum Dolmen_de_La_Cabana Distrito_de_Prizren Crisanto_Vargas Alexander_(Dakota_del_Norte) Alicia_Puleo Cosmos_2229 American_Third_Position_Party Dimetilhidracina Dating_Death Conversión_(desambiguación) Cordal Alessandro_Rosi Allemanche_Launay_et_Soyer Ectasiocnemis_elongata

html map