Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Hauterive_(Neuchâtel) Avenida_Sahara Gustave_Pimienta Mordella_nigrans Antonio_Álvarez_Pérez Guerra_Peninsular Andrés_Burguera Astronesthes_lucibucca Andinobates Hayden Mojarra Hyperoartia Automovilismo_en_la_urss Monserrate Ano_953 Antipatro_de_Sidón Morhain Ibn_Hāni'_Al-Andalusi HKK_Siroki Ministerio_de_Defensa_del_Peru Antonio_Sancho_Dávila_de_Toledo_y_Colonna Himno_Arequipeño Grupo_Júmex Atheropogon_racemosus Idioma_caquetío I_Am_(álbum) Günun-a-këna Anos_570 Helicasa Montboucher-sur-Jabron Andres_Calamaro Hospital_Comunal_Malvinas Astragalus_pyrenaicus Anquialo Hispanoamericana Hispinae Antonio_Hernandez-Mancha Asgard_(Stargate) Mortadelo_y_Filemón_-_La_maquina_del_cambiazo Monumento_Nacional_Agate_Fossil_Beds Milos_Dimitrijević Miopía_de_mercadotecnia Homeotermos Areas_naturales Audi_R10_TDI Aulacoderus_rubromarginatus Hacienda_de_Peñalolén Aspidiphorus_humeralis Haworthia_retusa_var._mirabilis Heresis Antwerp Arámburu Anastasiya_Tolmachova Aparine_minima Idioma_nivkh

html map