Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cándido_Lopez Cristalândia Eazy-Duz-It Crepis_maritima Curva Dalian_Shide_FC Cordyline_terminalis_var_sieberi Dublín_(California) Derecho_tributario Algarroba_de_Almoina Cuantización_(fisica) Cuesta_de_Moras Cosmos_bipinnatus Datura_macrocaulis Derecho_de_Habitacion Cucubano Cornus_occidentalis Donato_de_Betto_Bardi Ecuación_de_onda_electromagnética Edad_de_oro_de_la_cultura_judia_en_Espana Douvres-la-Délivrande Distrito_de_Chirang Delias_argenthona Dios_Rāma Allium_pallens Dissay-sous-Courcillon Cuando_el_primer_amor_se_va Amesia_atropurpurea East_of_eden Dactiloquirotido Ecuacion_de_Harris-Benedict Cultura_huasteca_prehispánica Distrito_de_Santa_Rosa_(Rodríguez_de_Mendoza) EBSD Diez_reinos_espirituales Copa_Davis Cynoglossus_puncticeps Día_de_la_primavera Alopatico Alfonso_Pedro_Abelenda_Escudero Ecotono Cúmulo_globular_M54 Cylindrocarpa Corredor_de_la_muerte Economía_del_Estado_de_Hidalgo Alfarje_(arquitectura) Desastre_de_Yerba Copenhaguen Drogóbich Deportivo_Alavés_C Copa_Samsung_Prejuvenil Distrito_de_Constanta Cuenca_del_Corantijn Distrito_de_Kohistan_(Afganistán) Dancing_Stage_SuperNOVA

html map