Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Tranvia_de_Linares Saint-Maurice-en-Trieves T.a.e. Saint_Benoit-du-Sault Shire Sernac Serapiastrum_neglectum Stactolaema_anchietae San_Juan_de_Acre Tordómar_(Burgos) Santa_María_(volcán,_Guatemala) Siniestralidad_laboral Torremormojón_(Palencia) Sopa_de_champinón Splashpower The_Most_Powerful_Rookie The_Woman_with_the_Whip Septizonio Tifon_pablo Santa_Marta_de_Tormes_(Salamanca) Seysses-Saves St._Georgen_an_der_Gusen Skanda-puraṇa The_Abbott_and_Costello_Show Thelypteris Semussac Super_pop_Venezuela Silene_pedicellata Santiago_Zurbrigen Torre_de_Don_Borja Torre_Gobernacion Santa_Maria_(Tekax) Trambis Sunnyside_(Georgia) Sathrochthonius_insulanus Sewellia_marmorata Toribio Soviética Tilloy_lez_Marchiennes Saint_Laurent_de_Condel Sitzungsber._Königl._Böhm._Ges._Wiss._Prag Saint_Genis_d'Hiersac Solenispa_leptomorpha Simón_Peres Starkers_in_Tokyo Sah_Abbas Scytalopus_magellanicus_fuscus Silac,_el_Hombre_León Serguiev_Posad San_Fernando_de_Jarama Stellifer_minor Tacna_sour Síndrome_del_intestino_irritable Sacrilegio._Auto_para_siluetas Socorro_Diaz

html map