Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Haringey Monumento_Natural_Alerce_Costero I_Walk_To_My_Own_Song Morleya IMPIVA Hesperis_(planta) Happiness_(Hurts_album) Halieutichthys_aculeatus Aprisio Houston_Oliers Hanseáticos Hilary_Duff Andrea_Bertolini Icones_Plantarum_Rariorum Monte_Ernest_Gruening Happy_(canción) Antonio_valladares_de_sotomayor Anticlericales Asociacion_Andaluza_de_Escritores_y_Críticos_Literarios Anges_de_Notsé Armentieres_en_Brie Guerra_del_Yom_Kipur Anatosuchus II_Cumbre_de_la_Celac_de_2014 Montanoa_pyramidata Guðrun_Eva_Mínervudóttir Antonio_Vera Archidiocesis_de_Milan Aquila_spilogastra Haydee_Santamaría_Cuadrado Apeadero_de_Gondifelos Asociacion_de_Fútbol_No_Amateur_de_Esmeraldas Gómez_Pérez_das_Mariñas_y_Ribadeneira Monte_Carlo_or_bust Arsames_(sátrapa_de_Egipto) Anezcar_(Navarra) Hapoel_Petaj-Tikva_FC Aurelia_Bisutti Aphthona_thailandensis Asia_sureste Gymnocantharis_himalaica Arzobispo_de_Burgos Monocleales Antezana_de_la_ribera Guillermo_Sara Mimoun_Azaouagh Arma_de_destrucción_mediática Archidiocesis_de_Medellin Hughes Hortense_Schneider Guerra_anglo-turca_(1807-1809) Monumento_al_Gaucho Hurley Angel Hospital_de_Santa_Maria_de_Lleida

html map