Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Newfield Patalillo Pabellón_de_Proa Organizacion_del_regimen_oligarquico_argentino Palacio_de_La_Magdalena Pambotano Onduladora Peninsula_de_Iveragh Nahuizalco Palacio_Nacional_de_Sintra Partido_Nazonalista_Repubrican_de_Ourense Patolli Northwind Paloma_(nombre) ODEPLAN Partido_del_Pueblo_de_Mongolia Pardo Mycena_arcangeliana Piper_reticulatum NCP Pablo_Raul_Quert_Alvarez Nina_Gonzalez Octhispa_rugata Pineapple_Express Oze Nebraska_Cornhuskers Not._Fl._France Nowrozabad Parrot_(maquina_virtual) Museos_de_Lima Pedro_Gonzalez_González Peter_Griffin:_Husband_Father_Brother? Paul_Giamatti Nijō_Tsunahira Niels_de_Dinamarca Nikolay_Bukharin Pedro_Vega_Rodriguez Panco Plátano_en_tentación Phanopeltis Médanos_de_Coro Parablennius_cyclops PNUE Nézignan_l'Eveque Nannocharax_taenia Peptido_similar_al_glucagón_tipo_1 Plaza_del_Coso_(Peñafiel) Pateando_cráneos Peso_filipino Peso_wélter Pelicano Numero_de_Pisot Pont_d'Escaldes-Engordany Myristicales Navia_(San_Luis)

html map