Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

La_Tour-du-Crieu Kringle Jardín_Botánico_Tropical_e_Instituto_de_Investigacion_de_Kerala Leonte_landino Libano-Sur Jennie_McAlpine Kuba_Giermaziak Kinetoscopio José_Nazábal Jorge_D'Elía Licencia_publica_general_modificada_de_GNAT Learjet_24 José_Loaiza Isophysis La_Rosa_de_versalles Isla_Neuenhagen Kunokale_carneum Koop. Inés_Indart Lagartija_colirroja Isla_Cumprida Laurel_de_Alejandria Lenguas_Paresi-Waura Lastrilla José_Miguel_González L.A.V._Zaragoza_Castejón-Pamplona_Logrono LAV_Madrid-Levante La_Fresneda_de_El_Escorial La_Mancha_Humeda Juan_Crisostomo_Torrico Instituto_de_educación_secundaria_(España) José_Correa_Gomes Ipfw Javier_Correa_Elías Jim_Paxson_Sr. Linda_Eastman José_Maria_Pemán Lenguaje_de_programación_funcional Kagero Las_Flores_(partido) Jaguaripe Juan_José_Roman Kuh_i_Bazmán Juvancourt Kalaharia_spinescens Jose_Couso_Permui Kimberley_Stanfield Jamón_de_Teruel Libertad_8 Kultrún Ley_de_sodomia_de_1533 Lista_de_Entrenadores_de_America_de_Cali Juan_Carlos_Hase Laelia Landifay-et-Bertaignemont

html map